2013. április 10., szerda

KÉMIAI KÖTÉSEK (N)

FORRÁS: http://kemiateszt.uw.hu/osszefogl/kotesek.htm

A nemesgázok kivételével az atomok egymással összekapcsolódva fordulnak elő. Az összekapcsolódó atomok kisebb energiaszintre kerülnek és közös elektronszerkezetük a nemesgázokéhoz válik hasonlóvá.
ELSŐDLEGES KÉMIAI KÖTÉSEKKOVALENS KÖTÉSNagy elektronvonzó képességű nemfém-atomok között alakul ki, úgy, hogy a vegyérték-elektronokból kötő elektronpárok képződnek. Egy-egy atomnál annyi kötő elektronpár jön létre, amennyi e hiányzik a nemesgáz-szerkezet kialakításához.
A kötő elektronpárokkal összekapcsolódó atomok molekulákat vagy atomrácsos kristályt
(gyémánt, grafit) hoznak létre.
Pl.: az oxigénmolekula kialakulása:

Ha az atomok azonosak, elemmolekula képződik, ha különbözők, vegyületmolekula jön létre.
A molekulákat képlettel jelöljük.
A képlet olyan kémiai jel, amely több atomból álló anyagi halmazokat jelöl.
A képlet jelenti:
* Az anyag nevét
* A molekula nevét
* 1 db molekulát
* 1 mol molekulát
* 6*1023 db molekulát
* 1 mol molekula tömegét
Pl.:H2OJelenti:
* A vizet
* A víz molekuláját
* 1 db vízmolekulát
* 1 mol vízmolekulát
* 6*1023 db vízmolekulát
* 18 gramm vizet
A képlet fajtái:
ÖSSZEGKÉPLET: Megmutatja, hogy a molekulát hány és milyen atom építi föl. Az atomok számát a képletben a vegyjel jobb alsó sarkához írt kis indexszám fejezi ki.Pl.: A klórmolekula képlete: Cl2 (2 klóratomból áll). A szén-dioxid-molekula képlete: CO2 (1 szénatom és 2 oxigénatom kapcsolódik össze)
SZERKEZETI KÉPLET: kifejezi az atomok összekapcsolódásának módját és a molekula térbeli szerkezetét. Az atomok jelét annyiszor írjuk le, ahány darab alkotja a molekulát, kapcsolódásukat a vegyértékelektronok feltüntetésével jelezzük. Ez történhet egyenként pontokkal, vagy párosával, vonalakkal.
Mivel a klór molekulájában két szomszédos atom között egy kötő elektronpár létesít kapcsolatot, a kovalens kötés egyszeres. A szén-dioxid molekulájában a szén és az oxigén atomja között két elektronpár létesít kapcsolatot, ezért itt kétszeres kovalens kötésről beszélünk.
FÉMES KÖTÉS
Kis elektronvonzó-képességű fématomok között alakul ki, úgy, hogy a leszakadó vegyérték-elektronok szabadon mozgó elektronfelhőként kapcsolják össze a + töltésű fématomtörzseket. A szabad elektronok okozzák a fémek jó vezetőképességét. A fémeket vegyjellel jelöljük: Cu, Fe, Al.
A fémes kötéssel fémes kristály (fémrács) jön létre.

IONOS KÖTÉS
Kis elektronvonzó képességű fématomok és nagy elektronvonzó képességű nemfématomok között alakul ki úgy, hogy a fématomok elektronokat adnak át a nemfématomoknak. Ekkor azonban megszűnik az atomban a p+-ok és az e-ok számának egyenlősége, így az atomból töltéssel rendelkező részecske, ion képződik.
Az ion egyszerű, töltéssel rendelkező kémiai részecske, melynek elektronszerkezete azonos a legközelebbi nemesgázatom elektronszerkezetével. Az ellentétes töltésű ionok közti vonzás az ionos kötés.
Ionos kötéssel ionrácsos kristályok jönnek létre. (kősó)
Az ionok jelölése úgy történik, hogy a vegyjel jobb felső sarkába felírjuk a töltésszámot és a töltést.
A töltésszám megmutatja, hogy hány elektron leadásával vagy felvételével alakult az atom ionná:
A fémionok + töltésűek: 
Ca2+ = kalcium-ion, Na+ = nátrium-ion (az 1-es számot nem írjuk ki)A nemfémionok – töltésűek: Cl– = klorid-ion, O2– = oxidion (a kationok neve -id végződésű)Az ionvegyületek nevét úgy képezzük, hogy a kation neve után az anion nevét mondjuk: NaCl = nátrium-klorid, Na2O = nátrium-oxid.Az ionvegyületeknek csak összegképlete van. Ez akkor helyes, ha az ionok olyan arányban szerepelnek benne, hogy a töltésszámok össze 0 (az ionvegyületek nem mutatnak elektromos töltést). Az ionok arányát a vegyjel jobb alsó sarkához írt indexszám fejezi ki:Ca2+O2- = az ionok aránya 1:1, mert 1 Ca2+ 2+ töltése kiegyenlíti az 1 db O2- 2– töltését.
Ca2+Cl2 = az ionok aránya 1:2, mert 1 Ca2+ 2+ töltését 2 db Cl 1– töltése egyenlíti ki.

MÁSODLAGOS KÉMIAI KÖTÉSEKOlyan vegyületmolekulák között alakulnak ki, amelyek elektroneloszlása nem szimmetrikus, így a molekulának van + és - töltésű része (dipólus-molekula). Ezek a dipólus-molekulák ellentétes töltéseik révén egymással gyengén összekapcsolódhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése